Onze vrijwilligers: Niels Kuip en Sjoerd Beuker

Onze club kan niet zonder vrijwilligers. Sommigen zie je veel en vaak, anderen doen in stilte of achter de schermen hun werk. In deze rubriek leren we onze vrijwilligers kennen door hem of haar een aantal vragen te stellen. Deze keer is het de beurt aan Niels Kuip (27) en Sjoerd Beuker (29).

Waarom twee vrijwilligers in één aflevering? Omdat beide mannen tegelijk in het bestuur zijn gestapt en dit een mooie gelegenheid is om ze voor te stellen. Niels werkt in Wognum bij HERO. Hij is daar Sales Force specialist, wat inhoud dat hij programmeert, portalen bouwt en sales force integreert. Dirk-Jan Doodeman die Chinees praat is voor mij makkelijker te begrijpen dan deze taal, maar na 3x doorvragen komt er een versimpeling van zijn werkzaamheden: “Ik zorg ervoor dat de mensen die het geld binnen halen makkelijk kunnen werken.” Eerder werkte hij als consultant in Haarlem en rondde hij de HBO Informatica af. “Ik had altijd al interesse in computers. Wiskunde was één van m’n betere vakken en de logica die daarbij hoort gebruik ik nu in mijn werk.

Sjoerd is docent consumptieve techniek op de Praktijkschool in Hoorn. Dat betekent dat hij les geeft in koken en horeca. Hij is eerst kok geweest en heeft daarna de docentenopleiding gevolgd. Hiervoor werkte hij als kok bij restaurant Duvels. Daar begeleidde hij cliënten met een licht verstandelijke beperking die daar vanaf de Praktijkschool stage liepen. Via de link met de Praktijkschool bij Duvels is hij gevraagd om docent te worden op die school.

Wat gaan jullie eigenlijk doen bij DESS?
Sjoerd: “Na het overlijden van JP is er een groot gat geslagen in de club. We voelden allebei toch een beetje de verantwoordelijkheid om wat te doen voor de club. Je kan niet alleen de lusten pakken en niet de lasten. Je zal er voor moeten werken als je wil voetballen zoals het altijd gegaan is. We voelen ons hier thuis en willen dit de jeugd ook bieden.” Sjoerd zet voor heel even zijn serieuze gezicht op: “We willen natuurlijk iets achterlaten voor de volgende generatie….” Hij wordt hierna hartelijk uitgelachen door Niels. “Ik vond het ook wel een eer dat Ruud me vroeg. Het is toch leuk als iemand denkt dat je de kwaliteiten hebt om dit te doen.”

Niels: “Ik vind het ook leuk om de jonge spelers die steeds vaker meetrainen en -spelen te begeleiden. Vandaag maakte Daniel Huisman bijvoorbeeld zijn debuut in het eerste. Hij had de beste spits van de tegenpartij in z’n broekzak, dat vind ik mooi.”

De afgelopen tijd werden de heren meteen voor de leeuwen gegooid in hun nieuwe functie (bestuurslid Voetbalzaken). Er moest een nieuwe trainer voor de selectie worden gezocht en daarnaast stopte hoofdtrainer René Kool halverwege het seizoen. De mannen zijn samen met onze voorzitter aan de slag gegaan, vonden een nieuwe hoofdtrainer voor na de zomerstop en een tijdelijke oplossing voor dit seizoen.
Sjoerd: “Uiteindelijk willen we met alle trainers en coaches een keer spreken. De jeugd, de mannen en de vrouwen horen allemaal bij ons takenpakket, dus we willen wel eens kijken hoe het bij alle teams gaat. Dat zal niet allemaal snel gebeuren, maar we gaan het uiteindelijk wel doen.”

Niels: “De club moet gewoon de club blijven. Een gezonde en leuke club. Trainer Jaap Beerepoot zei ooit: “DESS is een slechte voetbalclub, maar een heel gezellige vereniging.” Gezien het niveau waarop we spelen zijn we inderdaad niet de beste club, maar vooral de gezellige vereniging is belangrijk. We hebben bij het eerste altijd de intentie om verzorgd voetbal te spelen. Niet zomaar alles hard naar voren rammen, maar de focus ligt meer op dat het leuk is voor iedereen. We hoeven niet zo hoog mogelijk te spelen. Veel geld investeren om bijvoorbeeld 2e klasse te gaan spelen leidt tot verlies van de aansluiting bij de leden.

Sjoerd en Niels zijn al jaren actief voor de club. Hoe dan? Niels: “Ik ben nu de interim Marc Overmars in het bestuur, maar ik zit ook in de waterploeg, ik koop bier in (de flesjes) en ben aanvoerder van DESS 1. Dat betekent dat ik de kledingtas haal en breng, cadeaus regel voor geblesseerden en soms kantinediensten draai als DESS 1 aan de beurt is. Verder help ik met van alles en nog wat, omdat ik hier heel vaak ben. Sjoerd heeft dat ook.”
Sjoerd: ”Waterploeg en kantinediensten, 10 jaar geleden ooit training gegeven en ik ben spreukenbeuker.”

Niels: “Ow ja, ik ben ook nog redactielid #2 van deze fantastische nieuwsbrief. Bij deze spontane creatieve uitbarstingen klik ik de website in elkaar, is Niek de webmaster en zorgt Jelle voor zo ongeveer alle content.”

Sjoerd: “En ik heb 2x soep gemaakt dit seizoen!”

Ze voetballen allebei al jaren bij DESS. Begonnen als 5- of 6-jarige en nu spelers van DESS 1. Sjoerd: “Ik heb zelfs nog bij de kabouters gespeeld.” Niels: “Een rol die hij nu ontgroeid is, vooral door de rollen die erbij gegroeid zijn…”
Ze kijken uit naar de tijd dat ze veteraan zijn: “9.30 spelen, 10.30 aan het bier, ’s middags het eerste kijken en dan naar De Vang, heerlijke zondag.”

Hun vriendinnen gaan ze dus weinig zien op die zondagen. Niels heeft samen met vriendin Eva (“Daar gaat een hoop tijd en … in zitten.”) een huis gekocht op het Sneekerhof.
Sjoerd woont na een lange periode in Benningbroek, inmiddels in Wognum. Zijn vriendin Laura woont om de hoek (“Ik moet thuis nog even iemand overtuigen voordat ik weer in Benningbroek woon.”)

Beide verheugen ze zich op de Voetbalweek aan het eind van het seizoen. Vooral de editie van 2029: “Dan bestaan we 100 jaar en gaan we er echt iets speciaals van maken.”

Deze enthousiaste jonge bestuurders zijn meer dan welkom bij de club. Je kunt nu eenmaal niet blijven bouwen op mensen die steeds ouder worden. Zij moeten op een gegeven moment opgevolgd worden en dit is een mooi voorbeeld hiervan. We wensen ze veel succes en plezier, al zal dat plezier maken sowieso wel goed komen.